หมวดการทำงานในภัตตาคาร (Restaurant) หรือร้านอาหาร (Food shop)

               

               

                                               

Fish and chips – ปลาและมันฝรั่งทอด

Spaghetti – สปาเก็ตตี้

Crayfish – กุ้งนาง

A hot dog – ฮ้อตดอก

A sandwich – แซนวิช

Crispbread – ขนมปังกรอบ

Biscuits – ขนมปังกรอบ

A boiled egg – ไข่ต้ม

Soup – ซุ้ป

Butter – เนยแข็ง

Cheese – เนยเหลว

Bread – ขนมปัง

Toast – ขนมปังปิ้ง

Sausage (ซ้อ-ซิจ) – ไส้กรอก

Roast duck – เป็ดย่างหรืออบ

Roast beef – เนื้อวัวย่างหรืออบ

Roaster – เตาย่างหรือปิ้งหรืออบเนื้อ-เป็ด-ไก่, เครื่องมือสำหรับย่างหรือปิ้งเนื้อ, ผู้ย่าง, ผู้ปิ้ง

Cheese burger (เบิ๊ก-เก้อร์) – ชีสเบอร์เก้อร์

Hamburger – แฮมเบอร์เก้อร์

Steak (สเต็ค) – เนื้อสันอบหรือทอด

Mashed potatoes – มันฝรั่งบดนึ่ง

Rice – ข้าวเจ้า

Fish – ปลา

Crab – ปู

Lobster – กุ้งก้ามกราม

Shrimp (ชริมพ) – กุ้งเล็ก, กุ้งฝอย

Duck – เป็ด, เนื้อเป็ด

Chicken – ไก่, เนื้อไก่

Pork – เนื้อหมู

Potato chips – มันฝรั่งหั่นชิ้นบางๆทอด

Well done (= cooked) – ปรุงสุก

Medium – ค่อนข้าง (ปรุง) สุก

Rare (แร) – (ปรุง) สุกๆดิบๆ

Raw (= uncooked) – ดิบหรือสด

Well-cooked – ปรุงสุก

Boiled (บอย-ดึ) – ต้ม

Fried (ฟราย-ดึ) – ทอด

Baked (เบ็ค-ดึ) – ปิ้ง

Steamed (สทีม-ดึ) – อบไอน้ำ

Burnt (เบี๊ร์นท) – เกรียม

Barbecued (บาร์-บี-คิว) – ย่าง

Fresh – สด

Tough (ทัฟ) – เหนียว

Tender – นุ่ม

Salad (แซ้ล-เลิด) – สลัดผัก (salad dressing – น้ำปรุงสลัด)

Meat – เนื้อ

Egg – ไข่

Fried egg (= sunny-side up egg) – ไข่ดาว

Bacon – เบคอน

Ham – แฮม

Yolk – ไข่แดง (ของไข่เป็ดหรือไข่ไก่)

Albumen – ไข่ขาว (ของไข่เป็ดหรือไข่ไก่)

Omelet – ไข่เจียว

Scrambled egg – ไข่คน

Salted egg – ไข่เค็ม

Steamed egg – ไข่ตุ๋น

Hard-boiled egg – ไข่ต้ม

Stuffed omelet – ไข่ยัดไส้

Soft-boiled egg (= scalded egg) – ไข่ลวก

Boiled egg fried in a sweet sauce – ไข่ลูกเขย

An egg poached in sweetened water – ไข่หวาน

A hundred-year-old egg – ไข่เยี่ยวม้า

Rice and curry – ข้าวราดแกง

Boiled rice – ข้าวสวย

Rice crisps (= crispy rice flatcake) – ข้าวเกรียบ

Soft-boiled rice (= rice porridge = rice gruel = congee) – ข้าวต้มหรือโจ๊ก

Fried rice – ข้าวผัด

Cooked rice – ข้าวสุก

Rice cooked in coconut cream – ข้าวมัน

Coconut cream rice with chicken – ข้าวมันไก่

Glutinous rice (= sticky rice) – ข้าวเหนียว

Glutinous rice roasted in a bamboo-joint – ข้าวหลาม

Food (to be eaten with rice) (= dishes) – กับข้าว

To eat a meal (= to have a meal = to have food = to have breakfast/lunch/Dinner) – กินข้าวหรือกินอาหาร (เช้า/กลางวัน)

To cook food (= to cook rice = to cook breakfast/lunch/dinner) – หุงข้าว, หุงหาอาหาร, ปรุงอาหารเช้า/กลางวัน/เย็น

French fried potatoes – มันฝรั่งทอด

Noodles (= rice noodles) – ก๋วยเตี๋ยว

Noodle soup – ก๋วยเตี๋ยวน้ำ

Grilled fish – ปลาเผา

Steamed fish – ปลานี่ง

Sauce – ซ้อส

Oyster – หอยนางรม

Fish sauce (= fish soy) – น้ำปลา

Tinned fish (= canned fish) – ปลากระป๋อง

Salted fish – ปลาเค็ม

A condiment of fermented fish – ปลาร้า

Fish bone – ก้างปลา

Food (= provisions) – ข้าวปลาอาหาร

Spicy-fried frogs – กบผัดเผ็ด

Coconut cream – กะทิ

Shrimp paste – กะปิ

Curry puff – กะหรี่ปั๊บ

Dried shrimps – กุ้งแห้ง

Shrimps fried with garlic and black pepper – กุ้งทอดกระเทียมพริกไทย

Wonton (ว้อน-ทอน) soup – เกี๊ยวน้ำ

Crispy wonton – เกี๊ยวกรอบ

Beef yellow curry – แกงกะหรี่เนื้อ

Chicken yellow curry – แกงกะหรี่ไก่

Red chicken curry – แกง (เผ็ด) ไก่

Green chicken curry – แกงเขียวหวานไก่

Green beef curry – แกงเขียวหวานเนื้อ

Pineapple curry – แกงคั่วสับปะรด

Stuffed squid soup – แกงจืดปลาหมึกยัดไส้

Chinese mustard pickle soup – แกงจืดผักกาดดอง

Red beef curry (= spicy beef curry) – แกง (เผ็ด) เนื้อ

Roast duck with red curry (= red curry with roasted duck = red duck curry) – แกงเผ็ดเป็ดย่าง

Red pork curry – แกงเผ็ดหมู

Chicken and peanut curry – แกงพะแนงไก่

Muslim beef curry (= beef Mussaman Curry) – แกงมัสมั่นเนื้อ

Muslim chicken curry (= chicken

Mussaman curry) – แกงมัสมั่นไก่

Bamboo shoot soup – แกงหน่อไม้

Fried chicken – ไก่ทอด

Chicken fried with ginger – ไก่ผัดขิง

Spicy-fried chicken with basil leaf – ไก่ผัดใบกะเพรา

Grilled chicken (= barbecued chicken) – ไก่ย่าง

Thai rice-flour noodles (= lightly fermented rice noodles) – ขนมจีน

Pork leg with rice – ข้าวขาหมู

Rice porridge with chicken (= soft-boiled rice with chicken) – ข้าวต้มไก่

Rice porridge with pork (= soft-boiled rice with pork) – ข้าวต้มหมู

Rice porridge with shrimp (= soft-boiled rice with shrimp) – ข้าวต้มกุ้ง

Fried rice with basil – ข้าวผัดกะเพรา

Fried rice with chicken (pork, shrimp,

crabmeat) – ข้าวผัดไก่ (หมู, กุ้ง, เนื้อปู)

Duck with rice – ข้าวหน้าเป็ด

Barbecued red pork with rice – ข้าวหมูแดง

Minced pork omelet – ไข่เจียวหมูสับ

Charcoal-broiled pork neck – คอหมูย่าง

Curry-fried fish (shrimps) – ฉู่ฉี่ปลา (กุ้ง)

Chinese multi-vegetable soup (= ten vegetable stew) – จับฉ่าย

Hot and sour shrimp soup (= spicy lemongrass soup with shrimp) – ต้มยำกุ้ง

Hot and sour soup with seafood – ต้มยำโป๊ะแตก

Crispy fish with tamarind sauce – แกงส้มแป๊ะซะ

Steamed whole fish in sauce – ปลาช่อนแป๊ะซะ

Fried fish topped with chili sauce – ปลาราดพริก

Fried squid – ปลาหมึกทอด

Fried squid with black pepper and garlic – ปลาหมึกทอดกระเทียมพริกไทย

Charcoal broiled squid – ปลาหมึกย่าง

Dried squid – ปลาหมึกแห้ง

Crab with curry powder – ปูผัดผงกะหรี่

Golden brown duck (= steamed duck) – เป็ดพะโล้

Honey roast duck – เป็ดย่างอบน้ำผึ้ง

Spring rolls – เปาะเปี๊ยะทอด

Fresh spring rolls – เปาะเปี๊ยะสด

Seafood soup (= seafood combination Soup) – โป๊ะแตก

Fried seafood combination – ผัดโป๊ะแตก

Fried mixed vegetables – ผัดผักรวม

Quick-fried water morning glory – ผัดผักบุ้งไฟแดง

Steamed fish curry (in a banana leaf) – ห่อหมกปลา

Steamed pork and vegetable curry – ห่อหมกหมู

Steamed curry seafood in coconut shell – ห่อหมกทะเลมะพร้าวอ่อน

Spicy seafood salad – ยำโป๊ะแตก (ยำทะเล)

Spicy beef salad – ยำเนื้อ

Squid salad – ยำปลาหมึก

Glass noodle salad (with minced pork and prawns or shrimps) – ยำวุ้นเส้น (ใส่หมู หรือกุ้ง)

Sliced beef salad – น้ำตก

Fried fish patty – ทอดมันปลา

Fried shrimp patty – ทอดมันกุ้ง

Green pepper (= red pepper = sweet pepper) – พริกหยวกสีเขียว (แดง)

Chili (= hot pepper = capsicum) – พริก

A condiment of chili and sault – พริกกับเกลือ

Bird pepper – พริกขี้หนู

Goat pepper – พริกชี้ฟ้า

Pepper (= black pepper) – พริกไทย

Dried pepper – พริกแห้ง

Chili sauce – น้ำพริก

Asparagus – หน่อไม้ฝรั่ง

Vegetable – ผัก

Carrot – หัวผักกาดแดง (แครอท)

Cabbage – กะหล่ำปลี

Onion (อั๊น-ยั่น) – หัวหอม

Green bean – ถั่วลันเตา

Tomato – มะเขือเทศ

Lettuce (เล็ท-ทิวซ) – ผักกาดหอม

Spinach (สพิ้น-นิจ) – ผักขม

Baby corn – ข้าวโพดอ่อน

Cucumber – แตงกวา

Cauliflower – ต้นกะหล่ำดอก

Orange juice (จูซ) – น้ำส้ม

Apple juice – น้ำแอ๊ปเปิ้ล

Lemonade – น้ำมะนาว

Iced water – น้ำใส่น้ำแข็ง

Sugar (ชู้-ก้าร์) – น้ำตาล

Water melon – แตงโม

Papaya – มะละกอ

Vinegar (วิน-นิ-เกอะ) – น้ำส้มสายชู

Dining room – ห้องกินข้าว

Curtain (เค้อ-เท่น) – ม่าน

Table cloth – ผ้าปูโต๊ะ

Napkin – ผ้าเช็ดมือ

Plate – จาน

Dish – กับข้าว, จาน

Chopsticks – ตะเกียบ

Spoon-fork-knife – ช้อน/ส้อม-มีด

Basil – กะเพรา

Lemon-grass – ตะไคร้

Coriander leaf – ใบผักชี

Ginger – ขิง

Peppermint – สะระแหน่

Chili sauce – ซ้อสพริก

Tamarind – มะขาม

Pumpkin – ฟักทอง

Potato – มันฝรั่ง

Sweet potato – มันเทศ

Taro – เผือก

Yam bean – มันแกว

Bean sprout – ถั่วงอก

Bamboo shoot – หน่อไม้

Bitter cucumber – มะระ

Morning glory – ผักบุ้ง

Rambutan – เงาะ

Rose-apple – ชมพู่

Grape – องุ่น

Pomelo – ส้มโอ

Mangosteen – มังคุด

Jack-fruit – ขนุน

Lychee (ลิช-ชี่) – ลิ้นจี่

Longan – ลำไย